Gastronomia Fa 4 anys

De menjar en lineal a menjar en circular

Fa un parell de setmanes parlàvem de la Biblioteca de les Coses i d’economia circular, una alternativa al model econòmic i de consum actual. Sabem que aquestes iniciatives són necessàries i, per això, avui volem parlar de gastronomia circular.

El sistema alimentari global és un dels sectors que contribueix de manera clara a l’escalfament global. Aplicant la gastronomia circular al sistema de producció i gestió de recursos alimentaris, en 2050 es podrien reduir a la meitat les emissions previstes.

Actualment es llancen 1,3 milions de tones de menjar cada any. El sector FoodService té una capacitat d’influència enorme dins del sistema alimentari i per això juguen un paper protagonista en el canvi de model.

A la comunitat de Poblenou Urban district hi ha molts projectes enfocats cap al canvi de paradigma en el model d’alimentació. Sobre gastronomia circular, el restaurant Leka i l’IaaC|Fab Lab Barcelona en saben molt.

Leka (1984) va replantejar el seu model en 2014 i a poc a poc, s’ha convertit en un restaurant 100% conscient en tots els seus processos. A través del honest food, acosten a tots els comensals que passen pel restaurant la necessitat de tenir i desenvolupar una consciència sostenible real, informada i que arribi al màxim d’aspectes de la nostra vida quotidiana.
Com? Mitjançant tres premisses: Bio-Eco-Km0.
A Leka seleccionen i visiten als seus proveïdors locals per a garantir que comparteixen la mateixa visió. Els vegetals provenen d’un hort propi i redueixen el 70% en transport gràcies a l’aprofitament total dels animals ecològics i peixos.
Al mateix temps, busquen educar a la gent a través del menjar compartint receptes i també els dissenys realitzats per a ells per l’IaaC|Fab lab Barcelona.

Fab Lab Barcelona forma part de l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC) i és un dels 10 labs de co-creació del projecte europeu SISCODE que promou els valors de cooperació i els principis de disseny obert i col·laboratiu en els quals s’involucri als ciutadans en projectes de transformació social.

Fa aproximadament 1 any van posar en marxa ‘El Barri Circular’ aquí, a Poblenou. Es tracta d’un un projecte circular, col·lectiu i creatiu per a la reducció i l’aprofitament de residus. A través de diversos esdeveniments, preten connectar a productors, restaurants, consumidors i (re)makers.

Així mateix, descobrir i explorar diferents modeos de transformar els residus orgànics en productes biodegradables: closques d’ou, cafè o la pela de la fruita recol·lectades

A restaurants com Leka o Sopa. Amb això, van crear objectes mitjançant la impressió 3D. També es va crear una bici-cargo per a facilitar la recollida de residus orgànics en el barri i altres accions com mesurar el desaprofitament evitat durant la setmana dels residus, entre altres

 

Des de Poblenou Urban District celebrem que els nostres associats construeixin un món més sostenible. Aviat us expliquem més sobre altres iniciatives!